Boeken 2018-06-14T12:22:45+00:00

Boeken

Het denken in termen van paradoxen en en-en-oplossingen worden in detail uitgewerkt en beschreven in de volgende twee boeken

Boeken Ivo Brughmans

Paradoxaal leiderschap. Soepel schakelen tussen tegenpolen, Boom, 2016

In dit boek breng ik mijn inzichten als filosoof en mijn expertise als managementconsultant samen en pas het ‘en-en’-denken toe op herkenbare organisatie- en managementvraagstukken en  professionele en businessdilemma’s:

“Investeren of besparen? Er bovenop zitten of de ruimte geven? Focussen of verbreden? Ondernemerschap of compliance? Vernieuwing of traditie? Gaandeweg veranderen of met een masterplan? Korte termijn of lange termijn? Corporate belang of afdelingsbelang?…

Paradoxaal leiderschap gaat over het benutten van de kracht van tegenpolen. Keuzes maken die recht doen aan beide kanten van de medaille. Dit boek reikt je een verfrissende en uiterst concrete manier aan om tegengestelde krachten met elkaar te verbinden en te combineren. ‘En/en-denken’ niet als cliché, maar als praktische, professionele vaardigheid. Paradoxaal leiderschap vergroot je vermogen om soepel en wendbaar te schakelen in een dynamische wereld.”

 

Bestel het boek hier

De kunst van het paradoxale leven. Gebruik je tegenpolen als kracht, Lannoo, 2013

In mijn eerste boek over dit thema heb ik het ‘en-en’-perspectief uitgewerkt als een radicaal alternatief voor onze huidige manier van (samen)leven. Toepassingen liggen vooral op het vlak van persoonlijk leven en samenleving:

“Traditioneel beschouwen we tegenpolen als zaken die elkaar uitsluiten en waartussen we moeten kiezen: overvloed of soberheid, plannen of improviseren, economie of ecologie, repressie of preventie…:

Deze eenzijdige ‘of/of’-denkwijze heeft echter grote beperkingen. Gelijkwaardig en vloeiend kunnen omgaan met tegenpolen wordt hét recept voor levenskunst en succes in de 21ste eeuw. In een prikkelend ‘én/én’- perspectief zijn tegenpolen onlosmakelijk met elkaar verbonden en zorgen ze voor evenwicht, vernieuwing en flexibiliteit. Dit nieuwe perspectief raakt aan alle aspecten van ons leven: van ecologie tot seksualiteit, van lifestyle tot religie, van relaties tot management.

De kunst van het paradoxale leven werkt een radicaal positief alternatief uit voor onze huidige manier van (samen)leven en werken. Het daagt je uit om je eigen tegenpolen onder de loep te nemen, laat via inspirerende voorbeelden zien hoe ‘én/én’ in de praktijk werkt en biedt concrete handvatten om dit toe te passen.”

 

Bestel het boek hier

Hardcopies zijn te verkrijgen via contact

Andere boeken over dit thema

Hieronder vind je enkele interessante boeken uit het Nederlandse taalgebied die eveneens ingaan op het thema van het verbinden van tegenpolen en het en-en-denken:

Martine De Jong, Has Bakker en Fieke Robeest, Tweebenig Samenwerken, Vakmedianet, 2018.

Allard Everts en Steven Olthof, Dansen met dilemma’s, 2018

Lenette Schuijt, Praktijkboek – Werken met paradoxen, Asoka, 2006

Fons Trompenaars, Management dilemma’s, Business Contact, 2004