Boeken 2021-02-17T08:49:51+00:00

Boeken

Het denken in termen van paradoxen en en-en-oplossingen worden in detail uitgewerkt en beschreven in de volgende twee boeken

Boeken Ivo Brughmans

Paradoxaal coachen. Hoe je tegenstellingen tot kracht maakt in leven, werk en teams, Boom, 2019

In dit boek maken Ivo Brughmans en Silvia Derom het ‘en-en’-perspectief praktisch bruikbaar voor (team)coaches, procesbegeleiders, leidinggevenden, HR-professionals, zorg- en onderwijsprofessionals. Het boek biedt direct inzetbare methodieken en tools om individuen en teams te ondersteunen in het ontwikkelen en beter benutten van hun tegengestelde kanten en talenten.

“Paradoxaal coachen biedt een uitgesproken bevrijdend perspectief, omdat het mensen niet in beperkende hokjes plaatst, maar juist hun gelaagdheid en complexiteit erkent en eert.”

Controle houden of loslaten? Harmonie of confrontatie? Vlinderen of focussen? Het effectief kunnen omgaan met spanningsvelden is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Als coach word je vaak geconfronteerd met mensen met hartverscheurende dilemma’s zoals keuzestress, schijnbaar onverzoenbare doelen, niet aangeboorde talenten of belemmerende overtuigingen. Als leidinggevende, procesbegeleider, adviseur of HR-professional zie je vaak teams vastlopen in ‘lastige’ verschillen in visie, aanpak en belangen.

Hoe help je jouw coachees hiermee om te gaan? Het antwoord ligt niet in het versimpelen of het zoeken naar een compromis, maar juist in het erkennen, omarmen en verbinden van beide kanten. Paradoxaal coachen is een unieke methodiek die jou als coach of procesbegeleider in staat stelt om individuen en teams te leren ‘spelen’ met tegenstellingen. Het reikt een nieuwe bril aan om naar de complexe dynamiek in mensen en teams te kijken, zelfs naar vraagstukken die voorheen rechttoe-rechtaan leken te zijn. Dit boek biedt niet alleen stevige denkkaders, maar is ook een echt doe-boek met onmiddellijk inzetbare tools en oefeningen. Meer informatie vind je op www.paradoxaalcoachen.com.

Bestel hier het boek in NL of BE.

Paradoxaal leiderschap. Soepel schakelen tussen tegenpolen, Boom, 2016

In dit boek breng ik mijn inzichten als filosoof en mijn expertise als managementconsultant samen en pas het ‘en-en’-denken toe op herkenbare organisatie- en managementvraagstukken en  professionele en businessdilemma’s:

“Investeren of besparen? Er bovenop zitten of de ruimte geven? Focussen of verbreden? Ondernemerschap of compliance? Vernieuwing of traditie? Gaandeweg veranderen of met een masterplan? Korte termijn of lange termijn? Corporate belang of afdelingsbelang?…

Paradoxaal leiderschap gaat over het benutten van de kracht van tegenpolen. Keuzes maken die recht doen aan beide kanten van de medaille. Dit boek reikt je een verfrissende en uiterst concrete manier aan om tegengestelde krachten met elkaar te verbinden en te combineren. ‘En/en-denken’ niet als cliché, maar als praktische, professionele vaardigheid. Paradoxaal leiderschap vergroot je vermogen om soepel en wendbaar te schakelen in een dynamische wereld.”

 

Bestel het boek hier

De kunst van het paradoxale leven. Gebruik je tegenpolen als kracht, Lannoo, 2013

In mijn eerste boek over dit thema heb ik het ‘en-en’-perspectief uitgewerkt als een radicaal alternatief voor onze huidige manier van (samen)leven. Toepassingen liggen vooral op het vlak van persoonlijk leven en samenleving:

“Traditioneel beschouwen we tegenpolen als zaken die elkaar uitsluiten en waartussen we moeten kiezen: overvloed of soberheid, plannen of improviseren, economie of ecologie, repressie of preventie…:

Deze eenzijdige ‘of/of’-denkwijze heeft echter grote beperkingen. Gelijkwaardig en vloeiend kunnen omgaan met tegenpolen wordt hét recept voor levenskunst en succes in de 21ste eeuw. In een prikkelend ‘én/én’- perspectief zijn tegenpolen onlosmakelijk met elkaar verbonden en zorgen ze voor evenwicht, vernieuwing en flexibiliteit. Dit nieuwe perspectief raakt aan alle aspecten van ons leven: van ecologie tot seksualiteit, van lifestyle tot religie, van relaties tot management.

De kunst van het paradoxale leven werkt een radicaal positief alternatief uit voor onze huidige manier van (samen)leven en werken. Het daagt je uit om je eigen tegenpolen onder de loep te nemen, laat via inspirerende voorbeelden zien hoe ‘én/én’ in de praktijk werkt en biedt concrete handvatten om dit toe te passen.”

 

Bestel het boek hier

Hardcopies zijn te verkrijgen via contact

Andere boeken over dit thema

Hieronder vind je enkele interessante boeken uit het Nederlandse taalgebied die eveneens ingaan op het thema van het verbinden van tegenpolen en het en-en-denken:

Martine De Jong, Has Bakker en Fieke Robeest, Tweebenig Samenwerken, Vakmedianet, 2018.

Allard Everts en Steven Olthof, Dansen met dilemma’s, 2018

Lenette Schuijt, Praktijkboek – Werken met paradoxen, Asoka, 2006

Fons Trompenaars, Management dilemma’s, Business Contact, 2004