Leertraject Paradoxaal Coachen
Controle houden of loslaten? Binnen of buiten de lijntjes kleuren? Luisteren of sturen? Je eigen behoeften op de eerste plaats zetten of vooral dienstbaar zijn aan anderen?
Het effectief kunnen omgaan met tegenstrijdigheden, spanningsvelden en dilemma’s is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Dit verloopt voor vele mensen niet bepaald als een tweede natuur. Als begeleider word je dagdagelijks geconfronteerd met die vorm van complexiteit. Mensen met hartverscheurende dilemma’s; keuzestress; schijnbaar onverzoenbare doelen of belangen; niet aangeboorde talenten; belemmerende overtuigingen; enz. Vaak verstrikt in “of-of” denken. Hoe help je jouw cliënten hiermee om te gaan?
- Hoe leer je jouw coachee vlot te schakelen tussen tegengestelde richtingen zonder zichzelf te verliezen?
- Hoe kan je jouw coachee helpen om zijn/haar paradox om te zetten in een kracht?
- Hoe stimuleer je jouw coachee tot “en-en” denken, i.p.v. te blijven vastzitten in ééndimensionale keuzes, innerlijke verscheurdheid of grijzige compromissen?
Ivo Brughmans en Silvia Derom ontwierpen een unieke methodiek die jou als coach of begeleider in staat stelt om:
- te ontdekken of er in het verhaal van jouw coachee ook een paradoxaal vraagstuk zit;
- een vaag spanningsveld te vertalen naar een polariteit en paradox;
- te kiezen uit een hele reeks oefeningen en tools die kunnen helpen om bv. een schaduwkant te verkennen, of om een verbinding aan te gaan met 2 polen;
- inzicht te hebben in de verschillende vormen die een paradox kan aannemen.
Omdat meesterschap in het paradoxaal coachen begint bij jezelf, als persoon en als begeleider, besteden we ook aandacht aan jouw persoonlijke ontdekkingstocht. Vragen zoals deze komen hierbij aan bod:
- Wie ben ik en welke polariteiten en paradoxen kenmerken mijn leven en werk?
- Welke verborgen talenten schuilen er in mijn schaduwkanten?
- Met welke paradoxen worstel ik in mijn begeleiderschap? (Bv. zorgen voor jezelf – zorgen voor de klant, resultaat – proces, verdieping – verbreding)
Tijdens dit leertraject kan je aan de slag met cases en uitdagingen die je zelf aanreikt.